Rehabilitering

Efter en period av skada eller ett längre avbrott från träning gäller det att komma tillbaka till den fysik man hade innan skadan så fort som möjligt utan att förvärra skadan eller dra på sig följdskador. Ledskador behandlas ofta genom lätt belastning runt den skadade leden. När leden börjar stärkas upp igen sker rehabilitering ofta med styrketräning; lätta fria vikter eller maskiner. Den typen av rehabilitering fungerar vanligtvis väldigt bra. Jag är dock förespråkare för att träna kroppen som den är skapt för så långt som möjligt, även under rehabilitering. Att träna rehabilitering med hjälp av en viktväst kan därför ge mycket goda resultat.

Istället för att t.ex. träna steggång med hantlar, utfall, statiska balansövningar med vikter så kan de flesta av dessa rehabövningar åstadkommas med viktväst. Dessutom är viktvästen extremt bra för träning av core/bukstabilitet. Jag har själv haft mycket hjälp av viktvästen för att bygga upp core/bukstabilitet från en idrottsskada i ryggen. Att träna core/bukstabilitet med traditionella statiska övningar, på pilatesboll, olika versioner av plankan hjälpte inte mig särskilt mycket när jag skulle bygga upp core/bukstabilitet efter en idrottsskada. De traditionella övningarna var bra till en början men efter ett tag behövde jag tyngre motstånd för att få resultat – viktvästen var väldigt bra för detta ändamål.

Generellt så fungerar de flesta övningar med viktväst för rehabilitering förutsatt att du använder en låg vikt i västen och arbetar mjukt i dina rörelser. Här nedan hittar du några exempel på övningar, fler hittar du i Övningsbanken.

Bookmark this page