Viktvästar kan delas in i tre olika viktkategorier.
Under Träning kan du få ytterligare hjälp att hitta en väst som passar dig.
I undermenyn till Köpguide hittar du viktvästar i respektive viktkategori som håller god kvalitet, passform och fler andra kriterier som bör uppfyllas för en bra viktväst. Köp inte en kopia/no-brand väst från t.ex. Kina – passformen är inte bra, den kommer inte att hålla och du kommer i slutändan bli missnöjd. Men börja med att läsa igenom informationen nedan för att hitta ditt användningsområde.
Investera i en bra väst av kvalitet från början!
Lätta västar – upp till 10 kg
Den lätta viktvästen passar de flesta aktiviteter för att göra träningspasset lite jobbigare. De flesta av viktvästar faller under denna kategori och riktar sig främst till personer som vill förbättra sig inom följande.
- Löpning
- Rehab
- Simning
- Sporter som kräver mycket rörlighet och kroppskontroll (t.ex. rugby, kampsport, klättring, friidrott, basket, hockey, handboll, tennis, fotboll, motocross, osv.).
Det som utmärker många av dessa sporter är att kroppen är i snabb rörelse, snabb accelerationer och retardationer, utför snabba vändningar, hopp, kroppsfinter och så vidare. Västen skall sitta kvar under teknikövningar, vilket kräver en väst som är extremt väl formad efter kroppen och sitter riktigt tajt inpå kroppen. Västen skall röra sig minimalt både vertikalt och horisontellt från kroppen. För västar upp till 10 kg rekommenderas att västens vikt består av mujka blyhagelpåsar då dessa kan formas efter kroppen. Dessa är också att föredra för sporter med kroppskontakt då de är aningen mjukare. Här hittar du Köpguide för lätta västar.
Rehabilitering:
Viktvästar upp till 10 kg kan också passa för personer i behov av att bygga upp styrka efter en skada. Då västen sitter tajt på kroppen blir det naturligare än att använda sig av fria vikter eller maskiner. Rådfråga dock alltid din idrottsläkare.
Under Träning kan du få ytterligare hjälp att hitta en väst som passar dig.
Träning och resultat
Träning med viktvästar upp till 10 kg passar främst till personer som vill öka sin:
- Spänst
- Snabbhet/hastighet
- Uthållighet
- Kondition
- Rehabilitering
I Övningsbanken hittar övningar som passar för viktvästar upp till 10 kg.
Medeltunga västar – upp till 30 kg
Generellt sätt bör medeltunga viktvästar användas för personer som vill förbättra sig inom följande områden.
- Styrka, fitness, Crossfit
- Explosiva sporter (friidrott, kampsport, brottning, osv.)
- Core/stabilitet
- Förbränning
Jämfört med lätta viktvästar så har medeltunga västar betydligt mer vikt vilket ställer högre krav på både material och passform hos västen. Vikten i medeltunga viktvästar består sällan av blyhagelpåsar utan oftare av plattor eller stavar som förvaras i fack i västen. Medeltunga viktvästar är därför inte optimala för sporter med mycket höga vertikalaccelerationer, kroppsfinter. Vikten i sig gör också att skaderisken samt risken för förslitningsskador är betydligt för dessa. Därför är det inte rekommenderat att träna (löpträning, basket, handboll, tennis, fotboll, motocross, osv.). Läs mer om skador och risker under Rehabilitering och Skador och Risker.
Den medeltunga västen passar däremot väldigt bra för styrke- och fitnessträning samt core/bukstabilitet. Intervallträning med sprint, upphopp, backträning, armhävningar, chins, dips, mag- och coreövningar. En medeltung viktväst fungerar väldigt bra att bära under ett crossfitpass, under gympasset, intervallträna i trappor, i komplement till utomhusgym eller bara power walk. Här hittar du Köpguide för lätta västar.
Under Träning kan du få ytterligare hjälp att hitta en väst som passar dig.
Träning och resultat
Träning med medeltunga viktvästar upp till 30 kg passar främst till personer som vill öka sin:
- Explosivitet
- Styrka
- Core/bukstabilitet
- Uthållighet
- Kondition
I Övningsbanken hittar övningar som passar för viktvästar upp till 30 kg.
Tunga västar – upp till 70 kg
Tunga västar bör användas av personer som redan tränar aktivt men vill accelerera sina resultat inom följande områden.
- Råstyrka/Strongman
- Muskelbyggnad
- Fitness, Crossfit
- Core/bukstabilitet
Vikten i tunga viktvästar består uteslutande av solida viktplattor som förvaras i fack i västen. De riktigt tunga västarna består ofta av en primär väst som sitter närmast kroppen och en sekundärväst som fästs/hängs på primärvästen. Men andra ord så bygger de riktigt tunga västarna mycket i tjocklek.
Tunga viktvästar passar därför sällan aktiviteter och träning med snabba kroppsförflyttningar och accelerationer. Den tunga vikten gör också att skaderisken samt risken för förslitningsskador är betydligt högre om den används på fel sätt. Därför är det inte rekommenderat att träna (löpträning, basket, handboll, tennis, fotboll, motocross, osv.), samt längre träningspass. Läs mer om skador och risker under Rehabilitering och Skador och Risker.
Den tunga västen passar däremot väldigt bra för styrkesporter, muskelbyggnad, låga repetitioner av Crossfit och fitnessövningar samt core/bukstabilitet. Tyngre belastning med färre repetitioner; t.ex. knäböj, chins/pullups, dips, armhävningar, backgång, trappgång samt vissa mag- och coreövningar. Kortare powerwalks, utfallsgång, armgång. Här hittar du Köpguide för tunga västar.
Under Träning kan du få ytterligare hjälp att hitta en väst som passar dig.
Träning och resultat
Träning med tunga viktvästar upp till 70 kg passar främst till personer som vill öka sin:
- Explosivitet
- Styrka
- Core/bukstabilitet
- Uthållighet
- Kondition
I Övningsbanken hittar övningar som passar för viktvästar upp till 70 kg.