Skador och Risker

Potentiella Risker/Skador

Inte alla personer är lämpade för att träna med viktväst. Du som har eller har haft problem med skador kan komma att få förvärrade problem och förslitningar vid användandet av viktväst. Dock finns det också många fördelar av att använda en viktväst för att komma tillbaka efter en skada, läs mer om detta under Rehab (länk Rehab).

Potentiella risker/skador kan uppkomma inom följande områden.

 

 • Leder
  Den extra vikten från västen ökar belastningen på dina leder. Det kan resultera i liknande förslitningsskador som kan drabba kraftigt överviktiga personer. Vanligtvis handlar det om knä- och fotleder. Det är därför viktigt att starta träningen med viktväst på rätt sätt, du kan läsa mer om det här (länka Att börja träna med viktväst)

 • Rygg
  Sned belastning – En felaktig montering eller viktfördelning av vikter i västen kan orsaka ojämn belastning av ryggmuskler och ökad spänning på diskar i ryggen. Den högre vikten i sig ökar dessutom tryck och belastning för både ryggmuskulatur.  Med tiden så byggs ryggmuskulaturen upp för att klara den högre vikten. För hög vikt i början kan öka kompressionen på diskar samt ryggradens form. Detta kan så klart undvikas med rätt teknik, här (länk Att börja träna med viktväst) kan du läsa mer om hur du kommer igång.

 • Axlar/Nacke
  Till skillnad från ryggsäckar saknar viktvästar ett avlastande band som vilar på höften, vilket gör att i stort sett all vikt bärs upp av viktvästens axelband. Detta medför att tyngden från västen vilar på kappmuskeln (övre M. Trapezius), d.v.s. tjurnacken. Att bära en viktväst av samma vikt som en ryggsäck med höftrem är alltså avsevärt mycket mer påfrestande på axelpartiet. Vid användandet av tyngre viktvästar är detta särskilt märkvärt. Med tiden byggs denna muskelatur upp men det är viktigt att inte överbelasta och dra på dig skador. Det är därför viktigt att bära viktvästen på rätt sätt, läs mer om det här (länk Att träna med viktväst).

 • Skador – snedtramp, fall, osv.
  Den högre vikten gör att snedtramp, fall, osv. medför en högre risk för att skada sig jämfört med utan viktväst. En viktväst kan även begränsa din rörlighet vilket kan leda till skador.

 • Överhettning
  Viktvästen sitter tajt över en stor dela av överkroppen. Det finns därmed en potentiell ökad risk för överhettning. Det är därför viktigt att köpa en viktväst som är väl ventilerad och av ett andande material. Mer info om bra viktvästar hittar du här (länk Köpguide viktvästar).

 • Säkerhet vid vattenträning
  Vid användande av viktväst i vatten så är det extremt viktigt att du har tränat på hur du tar dig ur din viktväst på snabbaste och säkraste sätt. Jag rekommenderar att aldrig träna med viktväst utan uppsyn/sällskap av någon annan. Om du ska träna med viktväst i vatten så läs detta (länk Vattenträning) först.

Bookmark this page